fredag den 11. maj 2012

Kost og vitaminer i graviditeten - WHAT to do ???

Det kan være ganske uoverskueligt at finde du af, hvilke kostråd og vitaminer der er de bedste og det bugner med vitaminer og kosttilskud til gravide på hylderne. Men hvad er det nu du har brug for?

En sund alsidig kost er vigtig både for den gravide og for det voksende foster. Det vil sige, at du skal sørge for at får protein, kulhydrat og det sunde fedt. Protein er bla. vigtig for dannelsen af væv hos fosteret og de primære kilder til dette er kød, fisk og ost. Bønner, linser og æg kan også dække dit protein behov.

De to mineraler calcium og Jern er også vigtig i din graviditet. Mælkeprodukter i dagligdagen, så som mælk, yoghurt og ost, dækker fint dit behov for calcium. Mælk svarende til 2 glas om dagen er nok. Spiser du ikke mælkeprodukter bør du indtage calcium som tilskud.

Mineralet jern skal indtages for at undgå for lav blodprocent. Den fåes i form af rødt kød, mørkegrønne grønsager og røde frugter. C vitamin hjælper kroppen med at optage jern, så frisk frugt og grønt er vigtige dele af den gravides kost. Som sidegevinst indeholder frugt og grøntsager fibre der vil holde maven i gang og modvirke forstoppelse. Det anbefalede jerntilskud skal tages alene og mellem måltiderne, da det så optages bedst. Gerne sammen med C- vitamin og IKKE sammen med kalk, da dette hæmmer optagelsen.

Indtagelsen af D-vitamin fremmer optagelsen af calcium og er vigtig både for mor og barn.

Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen er: Spis folsyre- 400 mg- til 3 måneder inde i graviditeten. Indtage jerntilskud 40-50 mg fra 10. graviditetsuge for at undgå for lav blodprocent. Et dagligt tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram gennem hele graviditeten. Kalk i form af 1/2 l mælkeprodukter om dagen eller tilskud på 500 mg gennem hele graviditeten.

Er du i tvivl om noget du må / skal spise? Er junglen af tilskud og kostråd forvirrende eller nemt at overskue? Byd endelig ind.

God weekend Jordemoder Louise Storkereden.nu

2 kommentarer:

  1. Passer ikke. Havde halsbrand hele graviditeten, og nu er min datter over 2 år, og har stadig ikke ret meget hår! ;-)

    SvarSlet