fredag den 18. maj 2012

Mærker du nok liv i din graviditet?

Det er en fantastisk følelse første gang man mærker liv i livmoderen. Og meget mærkelig. Man går længe og mærker efter små tegn, der kan tolkes som spark fra baby, men som lige så godt kan være fra tarmene eller maven. Men pludselig er man ikke i tvivl. Det som man før ikke helt kunne identificere, er nu helt sikkert små fosterbevægelser, der mest af alt føles som små " bobler".

De fleste gravide kan føle fosterbevægelser fra 18.-19. graviditetsuge. Fleregangsgravide måske noget tidligere. I begyndelsen opfattes de som sagt som en "boblende" fornemmelse eller som spark og stød, senere bliver de mere "rullende". Efter uge 30 mærker du stort set lige meget liv hver dag indtil fødslen. Der er dog stor individuel variation.

Hvis moderkagen er placeret foran på maven, altså på den side af livmoderen der vender ud mod maveskindet, kan du mærke lidt senere liv end andre i samme graviditetsuge. Her kan man være så "uheldig" først at mærke liv omkring uge 22, da babyen skal sparke "igennem" moderkagen først. Hvor moderkagen er placeret er helt tilfældigt og uden betydning for graviditeten eller fødslen, så længe den ikke ligger foran livmodermunden og spærrer for "udgangen". Ved tidlig trivselsscanninger eller kønsscnninger hos storkereden.nu kan du får oplyst hvor moderkagen ligger, det samme gør sig gældende til scanninger på sygehuset.

Der er stor forskel på, hvor aktive babyerne er i maven og hvor meget man mærker. Her kan du ikke bruge andres erfaringer til så meget. Der kan være dage hvor du mærker den meget og dage hvor den slapper mere af, ligesom dig. Som hovedregel skal du mærke den ca 10 gange i døgnet - her gælder selv de mindste bevægelser. Forskellen på aktiviteten kan også være måden babyen ligger på. Hvis den i en periode vender arme og ben ind mod din ryg, kan bevægelserne føles mindre eller anderledes. Hvis du er i tvivl om du har mærket din baby idag, er det en god ide at ligge dig og slappe af. Skubbe lidt til maven og drikke et stort glas koldt vand. Det kolde vand vil ligge i din mavesæk og lige under den ligger babyen, så når det kolde vand rammer den på numsen, vil den bevæge sig. Er du på nogen måder i tvivl eller bekymret, skal du altid kontakte dit fødested. De vil invitere dig ind til et tjek hvor de undersøger barnets hjerteslag ved hjælp af en CTG. Den vil fortælle om der er grund til bekymring, eller baby blot har ændret sparkemønster. Hvilken uge mærkede du liv? Hvordan føltes det første "spark"?

Rigtig god weekend Jordemoder Louise storkereden.nu

4 kommentarer:

  1. At mærke liv er SÅ fantastisk :-))))) i min første graviditet mærkede jeg det i uge 16+2-16+3 for 1. Gang :-) og i min 2. Graviditet var det tidl, uden jeg dog faktisk kan sige helt præcis hvornår, for jeg synes jeg tidligt kunne mærke noget uden at være sikker :-) men den der boblende fantastiske fornemmelse :-) :-) :-) / Stine VK

    SvarSlet
  2. Ja man mærker det oftest tidligere i efterfølgende graviditeter - måske fordi man ved hvad man skal mærke efter. Jeg savnede de små spark og livet i maven, efter fødslen.

    SvarSlet
  3. Det er den vildeste og mest fantastiske følelse, faktisk ret svært at sætte ord på så skønt er det ;-) jeg mærkede kilden allerede i uge 12 og dette var til trods for at min moderkage ligger foran og det er første graviditet.. Jeg har faktisk mærket lillemanden hver dag siden (nogle dage mere end andre) Kommer lige til at tænke... Du skriver man ca skal mærke baby 10 gange, er det 10 spark/rullen eller 10 gange baby skal være vågen?? Min lille dreng er gerne vågen en halv-hel time af gangen og der giver han den maks gas inde i maven med spark, skub og rullen rundt og det sker ca hver 2-3 time.. Lige en kæmpe ros til de her indlæg, syntes det er mega skønt at læse samt hører andres erfaringer m.m. :-)

    SvarSlet
  4. Tak for ros og undskyld det sene svar. Det er " bare" liv du skal mærke. Så om det er spark eller bare små rul er ligemeget :-)
    NYD det - det er nemlig fantastisk :-)
    Jordemoder Louise

    SvarSlet